Kdo smo

Židan parazol

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ŽIDAN PARAZOL

V otroški folklorni skupini plešejo otroci stari od 5 do 12 let. So navdušeni pevci in plesalci. Nekateri plešejo že več kot 5 let in so že dobili plakete za svoje folklorno udejstvovanje. Na vajah se učjio slovenske ljudske plese, ki so prilagojeni otrokom, spoznavajo pa tudi stare ljudske igre in pesmi. Ker vsi pridno sodelujejo, se nastopov še posebno veselijo.  Vsako leto se v aprilu udeležimo območnega srečanja Ringaraja, ki ga organizira JSKD. V šolskem letu 2017/18 smo bili uvrščeni na regijski nivo otroških folklornih skupin, na kar smo še posebej ponosni. Z veseljem nastopamo tudi na različnih prireditvah ter povsod, kamor nas povabijo.

OSREDNJA FOLKLORNA SKUPINA ŽIDAN PARAZOL

Skupina deluje že od leta 2006, z namenom po druženju, plesu in posebnim namenom, da se nauči nekaj pesmi in ples, s katerim je presenetili na otvoritvi Antonovega doma na Viču. Vaje imajo v Antonovem domu na Viču, kateri jim nudi prostore tako za vaje, kot za garderobo in dvorano za nastope. Glavna dejavnost društva je ohranjanje kulturne dediščine in obujanje starih običajev in navad na področju plesa in petja. V društvu se zbirajo ljudje židane volje, predvsem iz območja župnije Vič. Folklorna skupina se ves čas izpopolnjuje, širi in odkriva nova področja v bogati kulturni dediščini. Vsako leto pridobljeno znanje prikažejo na letnem koncertu, raznih srečanjih in festivalih po Sloveniji in tudi v tujini.

SENIORSKA FOLKLORNA SKUPINA ŽIDAN PARAZOL

Gre za izkušene plesalce, ki jim je poleg druženja na prvem mestu, vodilo tudi, da poskušajo vsem okoli njih pokazati našo kulturno dediščino takšno, kot je nekoč res bila. Zato se poskušajo držati zapisov plesov, pesmi, običajev in seveda tudi oblačilne kulture takšne kakršna je nekoč bila. Seveda to za seboj potegne veliko časa in raziskovanja, toda, trud je poplačan. Seniorska folklorna skupina Židan parazol deluje od leta 2009. Leta 2011 se je skupini pridružil godec Miro, ki še danes veselo igra na svojo harmoniko. Po triletni pavzi je leta 2017 skupino prevzela Nuša Rogan. Takrat se je v skupino vrnilo veliko bivših plesalcev in nekaj novih. Skupino trenutno sestavlja 18 članov.  Zelo radi se družijo in še rajši to druženje ter ples in petje podkrepijo s kakšnim nastopom in z njim razveselijo marsikatero društvo, družbo ali posameznike. Vsako leto nastopijo na festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu

DRUMLCE

Drumlce so spoznale ljudsko pesem in ugotovile, kako jim je domača in kako lahko privre iz dna duše. Vse so tudi ljubiteljice sodobnih različic glasbe, pa vendar si vzamejo čas in poslušajo globino lastnega srca, lastne slovenske duše. So skupina devetih pevk, ki jih poleg ljubezni do ljudske pesmi združuje tudi iskrenost, iskrivost in dobra volja.
Rade zapojejo v krogu svojih družin, še raje pa razveselijo širši krog ljudi. Tako so z našim usklajenim petjem presenetile že marsikaterega jubilanta in sodelovale pri koncertih in s svojim delovanjem delile ljudsko pesem.
Ime so si izbrale po enem najstarejših ljudskih inštrumentov na evropskih tleh – drumljici. Njen zvok je tih, a prijeten in opazen. Tako je tudi v vsaki od njih tiho šepetala ljudsko pesem, dokler je niso prepoznale in ji omogočile, da privre iz njihovih duš.

 

FANTJE Z VIČA

Pevska skupina Fantje iz Viča prihajajo iz Viča v Ljubljani in poslušalce privlačijo zaradi vonja idile in pobega v nostalgijo. Idealizirano popeljejo v čas, ki ga ni več; v čas, ko Vič ni bil le gosto naseljen predel Ljubljane, temveč vas, furmansko stičišče tik pred Ljubljano.

Nemško izrazoslovje je bilo takrat tu popolnoma samoumevno – prav tako, kot je bil samoumeven in domač slovenski jezik, prepojen s skovankami, ko so črke s strešicami udomačevale tuje besede. Tako je nastala žida. In tako še danes nastajajo pesmi, ki niso zavite v prefinjeno svilo, temveč v nekoliko robato, večini slovenskega naroda bližjo žido. Stkana je iz večglasne preje, ustvari pa maso robustnega zvoka, prevzame, potegne vase, objame in povzroči močno doživetje. Ljudska pesem je tista, ki Vičanom veliko daje. A tudi Vičani dajejo poslušalcem enkratno doživetje pogumnega, odprtega večglasnega petja, pa tudi silno zvočno energijo, nastalo samo ob židani volji.

 

ZAKONCA URBANČIČ

Ljudska pesem živi na Viču tudi v družini

Zakoncema Urbančič je bila ljudska pesem položena že v zibelko. Ljudsko in zborovsko petje ju spremlja že od mladih nog. Ob vključitvi v folklorno skupino se je njuno zanimanje za ljudsko pesem še okrepilo. V družinskem krogu rada prepevata ljudske pesmi, obiskujeta seminarje in prireditve, kjer znanje in vedenje o ljudskih pesmih še bolj širita.
Na območnem srečanju z naslovom Ljudsko v urbanem sta se lansko leto predstavila prvič in s svojim nastopom prepričala ocenjevalce. Tako sta bila že kot debitanta izbrana na Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, kjer sta sodelovala in prejela najvišje priznanje. 

PRITRKOVALCI

Skupina je uradno nastala 20. Februarja 2017. Na ta dan je bil Župnijskemu svetu na Viču predstavljen Načrt delovanja skupine Pritrkovalcev z Viča. S sklepom ŽPS tako skupina uradno začne z delovanjem in se kot sekcija priključi Folklorni skupini Židan parazol z Viča.

Župnija Vič je največja župnija v državi in že dobrih 20 let kot ena redkih župnij v Sloveniji, ni imela redne pritrkovalske zasedbe.  Tako je skupina nastala z željo ohranjanja starih pritrkovalskih melodij, običajev, za dviganje slovenske narodne zavesti in ohranjanje kulturnih posebnosti iz preteklosti.

Ob praznikih nas boste prepoznali po ubranih melodijah, ki se slišijo iz zvonika in še po nečem: … »Ko so odprta polkna v zvoniku, takrat je dober zvok,  ki kar zaplava po Viškem polju."